Spullen die je nodig hebt om je eigen bier te brouwen

Je eigen bier brouwen

Leer hoe je je eigen bier moet brouwen met een bierbrouw pakket van wortbrouwer.nl ! In dit blog wort (dit is express zo geschreven) stap voor stap uitgelegd hoe je je eigen bier brouwt met spullen die je al in je keuken hebt staan.
Lezen Je eigen bier brouwen 3 minutes

Zelf bier brouwen – Tegenwoordig heel gemakkelijk thuis

Nog niet veel mensen weten hoe gemakkelijk het is om zelf bier te brouwen thuis. Dat Nederland voornamelijk bestaat uit bier liefhebbers mag niet onbekend zijn. Ook wij verkopen de meest populaire bieren momenteel beschikbaar op de markt. Heb je bijvoorbeeld al onze mixdoos met Blond, Dubbel en Tripel pakket geprobeerd?

Ben je nieuwsgierig hoe het bierbrouw proces gaat? Dan is zelf bier brouwen misschien wel voor jou weggelegd. Met een bierbrouw pakket en een aantal keukenbenodigdheden ben jij thuis in staat om zelf bier te brouwen en weet jij waar het gele genot nou echt vandaan komt.

Wat krijg je en wat heb je nodig?

Een bierbrouw pakket is net even wat anders dan een bier pakket. In plaats van het eind product meteen te kunnen drinken moet je met een bierbrouw pakket nog eerst zelf aan de gang. In de meest standaard pakket vind je alles wat je nodig hebt om het bier te brouwen en te vergisten. Je ontvangt mout, hop en gist als ingrediënten en een emmertje met toebehoren om het bier te kunnen vergisten. Uiteraard vind je in ieder bierbrouw pakket ook een instructie om het bier te kunnen brouwen.

Het is belangrijk dat jij zelf een 8 liter soeppan, een keukenthermometer en een vergiet in huis hebt. Met deze standaard keukengerei ben jij al in staat om zelf bier te brouwen thuis!

De brouwdag

Voor de brouwdag moet je ongeveer 4 uur uittrekken voor het zelf bier brouwen. Er zijn een aantal stappen die je gaat doorlopen, namelijk:

  1. Maischen
  2. Filteren/spoelen
  3. Koken
  4. Koelen
  5. Vergisten
  6. Bottelen

Deze stappen zijn voor alle bierstijlen hetzelfde. Uiteindelijk bepaald alleen de mout, hop en gist de smaak van het bier. Maar zowel een Blond als een Russian Imperial Stout doorgaat dit proces. Door het zelf bier brouwen kom je erachter dat bier brouwen echt een ambacht is. Je gebruikt zeer beperkte producten, maar toch zijn de mogelijkheden onbeperkt.

Schoonmaken is ongeveer 2/3 van het werk van een bier brouwer. Ook voor jou is het belangrijk om hygiënisch te werken. Gebruik oxi en werk alleen maar met gereinigde materialen. Zeker tijdens en na het koelen is het zeer belangrijk om schoon te werken. Een van de meest voorkomende gevolgen van niet hygiënisch werken is oxidatie in het bier. Dan wordt je bier bruin en smaakt het naar karton. Dit wil je niet natuurlijk! 

Wat kun je verwachten?

Met een bierbrouw pakket van bijvoorbeeld Wortbrouwer.nl kun je er vanuit gaan dat je een leerzame brouwdag hebt en dat de ingrediënten goed zijn om een lekker bier te kunnen brouwen. 

Nu je de basismaterialen hebt om bier te kunnen vergisten, is het mogelijk om met alleen een goedkoper ingrediëntenpakket nog een keer bier te brouwen.