Alle verschillende IPA stijlen

Alle verschillende IPA Stijlen

Wist jij dat er 14 verschillende soorten IPA zijn? Lees hier het verschil tussen al deze IPA stijlen en noem je zelf na het lezen hiervan een echte IPA expert!
Wat is het verschil tussen een Witbier en een Weizen? Lezen Alle verschillende IPA Stijlen 6 minutes

Alle IPA stijlen

Kan jij soms tussen alle soorten IPA's het bos niet meer zien? Zo bestaan er 14 verschillende IPA stijlen met allemaal een kenmerkende smaak en uiterlijk. 
  • Black IPA

Dit is een combi waarbij het beste van een IPA en de donkere bierstijlen samen komen. Tijdens het brouwen wordt lekker veel hop gebruikt om de kenmerkende smaken van een IPA in het bier te krijgen. In plaats van niet geroosterde mouten worden er in een Black IPA juist wel geroosterde mouten gebruikt om de smaak van chocolade en koffie in het bier te krijgen. Soms heeft het bier ook een geroosterde smaak.


  • White IPA

De witte IPA is een mix van een APA en een Belgisch witbier. Hierdoor ontstaat een bier waarbij de bitterheid van de APA en de fruitigheid, moutigheid en kruidigheid van het witbier perfect in balans zijn. Een echte dorstlesser voor als de zon schijnt!

 

  • IPA

Voor de meeste mensen is de IPA de eerste kennismaking met deze bierstijl. De IPA is dan ook op de meeste plekken verkrijgbaar en is heel toegankelijk. De India Pale Ale is bitter, soepel en heeft een fruitige toon.

 

  • DIPA

De dubbele IPA wordt ook wel een Imperial IPA genoemd. Dit komt door het hogere alcoholpercentage dat vaak tussen de 7,0% en de 8,5% ligt. Dit hogere alcoholpercentage komt doordat er meer hop en mout aan het bier toegevoegd is. De extra toevoeging hiervan geeft een meer bittere en een sterk hoppige smaak. 

 

  • TIPA

De Triple IPA is nog sterker dan een DIPA, dit komt door de toevoeging van nog meer hop en mout. Dit bier wordt dan ook vaak als zeer hoppig en bitter ervaren. Het alcoholpercentage zit rond de 10%. Door de grote hoeveelheid mout wat aan dit bier is toegevoegd kan het soms ook een beetje zoet overkomen. 

 

  • APA

APA uitgeschreven staat voor American Pale Ale. Deze stijl is ontstaan doordat ze in Amerika hun eigen draai aan de IPA wilden geven. De naam is ontstaan doordat er in deze IPA Amerikaanse hoppen gebruikt worden. Je herkent in dit bier een citrus, bloemen en moutige smaak. 

Naast deze Amerikaanse IPA was er in Amerika nog een verschil tussen de APA van de West Coast en die van de East Coast. Hieronder leggen we het verschil uit tussen deze twee stijlen.

  • West coast IPA

 Deze IPA stijl wouden ze zo bitter mogelijk maken, dit deden ze door zo veel mogelijk hop te gebruiken. De hopsoorten die gebruik worden geven een harsige/dennen smaak aan het bier. De mout die in het bier zit zorgt voor een klein zoetje op de achtergrond. De gist die in deze stijl word gebruikt geeft bijna geen smaak af. 


  • East coast IPA

Bij de East Coast IPA ligt de nadruk niet op de bitterheid, maar op de balans tussen het bloemige en fruitige en de moutigheid en hopbitterheid. Dit wordt bereikt door een gist te gebruiken die veel smaak aan het bier afgeeft in combinatie met een gematigde hoeveelheid mout en hop. 

 

  • NEIPA

New England Pale Ale, sinds 2015 een officiele bierstijl. Verwacht niet de bitterheid van een IPA, want dan wordt je verrast. Als je de NEIPA moet omschrijven kan het woord tropisch fruit niet missen. Bij het inschenken van het bier merk je al dat je een NEIPA hebt, dit komt doordat het bier een beetje 'juicy' is (dit is de reden dat een NEIPA soms ook wel een HAZY IPA wordt genoemd) en doordat de geur van tropisch fruit meteen te ruiken is. Soms wordt bij dit bier de link gelegd met een bier wat een fruitsapje is. 

 

  • Session IPA

Een IPA met een laag alcoholpercentage, gewoonlijk tussen de 3,0% en 5,0%. Omdat het alcoholpercentage wat lager ligt is het wat moeilijker om dezelfde smaak in het bier te krijgen als een normale IPA. Gelukkig zijn de technieken tegenwoordig zo goed dat de smaak van een session IPA goed te vergelijken is met een normale IPA.

 

  • Alcoholvrije IPA

Deze IPA stijl heeft eigenlijk geen uitleg nodig. Dit is een IPA waar geen alcohol in zit, hierdoor is het moeilijker om veel smaak aan de IPA te geven. Gelukkig zijn de technieken tegenwoordig zo goed dat er bijna geen verschil meer te proeven is tussen een IPA met alcohol en één zonder. 


  • IPL

Een IPL is een India Pale Lager, een IPA staat voor India Pale Ale. Het verschil van deze IPA stijl is dat de IPL ondergistend en een IPA bovengistend. Of een bier onder- of bovengistend is wordt bepaald door de gist-stam. Bovengisting vind plaats op 15-25˚C en ondergisting vind plaats op 4-15˚C. Het proces van ondergisting duurde langer, vandaar dat we het een lager

zijn gaan noemen. Bovengisting duurt over het algemeen maar een week, omdat de temperatuur hoger is, is het gist actiever en wordt er dus sneller suiker omgezet in alcohol.

 

  •  Sour IPA

De volgende combinatie van twee bierstijlen in deze lijst. Eigenlijk kan je aan de naam van de stijl al gokken hoe deze gaat smaken, namelijk zuur, bitter en fruitig. Het zurige wat aan dit bier wordt toegevoegd zorgt er voor dat het bier een nog frisser smaak krijgt en dat de fruitige aroma's versterkt worden. Als tegenhanger van het zure en fruitige zitten er een lekker hoeveelheid hopbitters in dit bier.

 

  • Brut IPA

De Brut IPA is de nieuwste IPA stijl in deze lijst; hij is zelfs pas voor het eerst gebrouwen in 2017. Zoals de naam al zegt is dit een combi tussen een Brut champagne en een IPA. Het droge van de Brut en het hoppige van de IPA zorgen voor een heerlijke smaaksensatie.