verschil tussen een stout en porter

Wat is het verschil tussen Stout en Porter?

Wat is nou het verschil tussen een Stout en een Porter? Hoe zijn beide stijlen ontstaan en wat zijn varianten op beide stijlen? In deze blogpost leggen we precies de versschillen uit en geven we een korte toelichting bij de sub-stijlen zoals een baltic porter of een pastry stout.
Reading Wat is het verschil tussen Stout en Porter? 4 minutes Next Wat is het verschil tussen een Witbier en een Weizen?

Ontstaan van de Porter en Stout

Porter is in de 18de eeuw ontstaan in Engeland, in de havenstad Londen. Het bier was zeer populair onder de rivierdragers (Porters) van de stad. Doordat de Porter zo’n geliefd biertje was gingen brouwers met deze stijl experimenteren en uiteindelijk ontstond de Stout Porter. Stout betekent in het engels stevig; het was dus een stevige porter. Na enige tijd werd het bier ‘gewoon’ een stout genoemd.  Stout is dus ontstaan als een variant op de Porter met een hoger alcoholpercentage.

Wat zijn tegenwoordig de verschillen tussen een porter en een stout?

Tegenwoordig hebben zowel een stout als een porter een hoog en laag alcoholpercentage; de enige manier om ze uit elkaar te houden is aan de kleine verschillen in kleur en smaak.

De stout heeft een donkerder kleur en een sterker geroosterde, meer bittere smaak en heeft vaker tonen van koffie dan een porter. 

Vatgerijpt

Beide stijlen zijn perfect om op een bourbon of cognac vat te laten rijpen. Hierdoor krijgt het bier nog meer smaak vanuit het hout waarvan het vat gemaakt is en vanuit de drank die eerst in het vat heeft gezeten. 

 

Varianten Stout

1. Dry Stout/ Irish Stout

Sterke smaak van koffie met een droge afdronk. Soms is het een beetje zurig door de gebruikte mouten. Het alcoholpercentage ligt tussen de 4% en 6%.

2. Russian Imperial Stout

Nee deze komt niet uit Rusland. Dit is een van de stevigere stout bieren. Het alcoholpercentage ligt vaak boven de 8,0% en de smaak is iets hoppiger, complexer en voller.

3. Pastry Stout

Deze stout is gebaseerd op een gebakje. Dit kan bijvoorbeeld een stout zijn die gebaseerd is op een brownie met karamelsaus, maar het kan ook een stout zijn die op een fruitig toetje lijkt. Omdat het gebaseerd is op een dessert is het een zoet biertje. Het alcoholpercentage van dit bier ligt vaak boven de 8%.

4. Milk stout 

Stout met toevoeging van lactose, hierdoor krijg je een zacht en zoet bier met een volle smaak. De hoppigheid en het gehalte aan koolzuur zijn beide laag. Dit biertje heeft vaak een alcoholpercentage tussen de 5% en 8%.

5. American

De Amerikaanse Stout heeft een sterke koffie en chocolade smaak. Er komen wat meer citrus tonen naar voren dan bij andere stouts. Het alcoholpercentage ligt tussen de 6% en 9%

6. Oatmeal Stout

Deze stout heeft een volle body gekregen door de toevoeging van haver. De smaken van cacao, graan en koffie zijn goed te herkennen. Door de toevoeging van haver kan dit bier aards of nootachtig overkomen. Het alcoholpercentage ligt vaak tussen de 5% en de 8%.

 

Varianten Porter

1. Baltic

Een Porter met een geroosterde en moutige smaak. Daarnaast is het bier zeer hoppig en kan je tinten van donker fruit herkennen. Het alcoholpercentage ligt tussen de 7% en 10%.

2. American

Deze Porter heeft weinig gebrande of geroosterde smaken. De smaken van koffie, chocolade en karamel zijn daarentegen wel goed te proeven. Het alcoholpercentage ligt tussen de 4% en 8%.

3. English 

Deze variant is ontstaan als een mix van 3 porters. Tegenwoordig is het een Porter die een licht zoete, gebrande, moutige en karamel smaak heeft in combinatie met een zachte afdronk. Het alcoholpercentage ligt tussen de 4% en 7%.

 bestel ze hier

Alle soorten Stouts