Verschil tussen een weizen en witbier

Wat is het verschil tussen een Witbier en een Weizen?

Wat is nou het verschil tussen een Witbier en een Weizen? En zijn er gelijkenissen? In deze blogpost leggen we alles van een witbier en weizen bier uit om vervolgens alle verschillen en gelijkenissen te benoemen. Zo komt een Weizen uit Duitsland en smaakt die naar banaan en komt een Witbier uit België en heeft die een citrus en kruidige smaak.
Wat is het verschil tussen Stout en Porter? Reading Wat is het verschil tussen een Witbier en een Weizen? 3 minutes Next Alle verschillende IPA Stijlen

Wat is het verschil tussen een witbier en een weizen?

Als je nog niet bekend ben in de wereld kan het soms heel ingewikkeld zijn wat het verschil tussen een witbier en een weizen is. Als je van beide een glas vult en ze achter elkaar proeft merk je zeker verschil in de smaak. Als het goed is proef je in de weizen banaan en in het witbiertje meer citrus en kruiden. 

Naast de smaak zijn er natuurlijk meer verschillen tussen beide stijlen, maar om de verschillen te kunnen benoemen moeten we eerst uitleggen wat beide bierstijlen zijn. 

 

Witbier

Het verhaal van witbier was in 1960 bijna uitgestorven totdat een boer in België besloot om de stijl nieuw leven in te blazen, dit deed hij in het dorpje Hoegaarden. Het bier war hier gebrouwen werd sloeg meteen aan onder de lokale bevolking en uiteindelijk ook bij het grotere publiek. 

Een witbier wordt gebrouwen met 30% ongemoutte tarwe. Dit wordt aangevuld met gerstemout. Voor de vergisting wordt een Belgische gist-stam gebruikt die een fris-zure smaak geeft, waardoor er een fris en goed doordrinkbaar bier ontstaat. Aan witbier worden doorgaans vaak sinaasappelschillen en koriander toegevoegd wat voor een zoete en kruidige smaak zorgt. Weizen

Als je het over een weizen hebt dan kunnen de woorden Beieren en Banaan niet missen. Beieren omdat daar het verhaal van weizen is ontstaan (hier zitten nog steeds de beste en grootste weizen brouwers zoals Franziskaner, Erdinger en Weihenstephaner). Het weizen bier werd oorspronkelijk maar met 4 ingrediënten gebrouwen, zoals in het Reinheitsgebot stond. Deze ingrediënten zijn water, gerst, hop en gist. Het gehalte aan gemoute tarwe moest boven de 50% zitten. 

De brouwerij Weihenstephaner is de oudste brouwerij en brouwt tot de dag van vandaag volgens het Reinheitsgebot.               

Soorten

1. Hefe Weizen

Hefe betekent gist. In deze weizen stijl is het gist dus nog aanwezig in de fles

2. Dunkel Weizen

Zoals de naam al zegt is dit bier gebrouwen met geroosterd mouten. Hierdoor komen er smaken zoals chocolade, geroosterd en koffie in het bier. 

3. Kristall

Een kristal is super helder. Dit bier is ook super helder doordat het gist er helemaal uitgehaald is na de vergisting door middel van filtering.

4. Weizenbock

Combi van weizen en een bock. Het is een amberkleurig bier met smaken van karamel en banaan.

 

Tabel met verschillen

  Weizen Wit
Kenmerkende smaak Banaan Citrus en koriander
Land van afkomst België Duitsland
Iconisch biertje Weihenstephaner Hoegaarden
Hoeveel % tarwe 50-70 30-50
Reinheitsgebot

Ja (staat op het flesje als het gebruikt is)

Nee

Gelijkenissen 

Een gelijkenis die je niet kan missen is dat beide bieren een blonde kleur hebben. Dat is natuurlijk niet de enige overeenkomst, de bierstijlen zijn beide bovengistend. Deze vergisting vind plaats op een temperatuur tussen de 15 en 24 graden celsius. Daarnaast worden beide stijlen niet gefilterd (op de Kristall Weizen na).

bestel ze hier

Collecties Weizen en Witbier