Wat is het verschil tussen IBU en EBU?

Wat is nou het verschil tussen IBU en EBU? En wat voor informatie geeft het over het bier? In deze blogpost leggen we het verschil er van uit en vertellen we je hoe je voor het drinken van een bier al kan weten hoe bitter die gaat smaken!
Reading Wat is het verschil tussen IBU en EBU? 3 minutes

IBU vs EBU 

EBU en IBU volledig uitgeschreven zijn respectievelijk: European Bitterness Units en International Bitterness Units. Beiden vertellen dus iets over de bitterheid van het bier, maar wat is nou het verschil tussen deze twee? Het verschil zit hem in een klein detail tijdens de meting. De domper wordt bij IBU in octanol gedompeld om het schuim te elimineren, bij het meten van de EBU gebeurt dit niet. Hierdoor kan de waarde van de EBU ietsjes lager uitvallen, maar voor het gemak stellen we ze gelijk aan elkaar.

De IBU kan een waarde hebben van 1000. Helaas heeft het brouwen van een bier met meer dan 65 IBU geen nut, want een mens kan maar tot 65 IBU proeven.

 

Alfa zuren en IBU

Alfa Zuren zorgen voor de bitterheid in het bier, 1 milligram alfazuur per liter bier staat gelijk aan 1 punt IBU. Hiernaast werken alfa zuren ook anti bacterieel, hierdoor zorgen ze dat het bier langer houdbaar blijft. 

Dit is de reden dat IPA’s zo bitter zijn. Ze moesten in de tijd van de koloniën na een lange zee tocht nog steeds goed zijn, dit deden ze door de alcohol (en dus ook de bitterheid) van het bier te verhogen. Toendertijd wisten ze nog niet dat de bitterheid van een bier in verband stond met de houdbaarheid van het bier. 


Persoonlijke smaak en BU:GU 

Niet alleen IBU/EBU hebben invloed op de bitterheid, ook de zoetheid van het bier. Zoet en kruiden werken als een tegenhanger voor de bittere smaak. Als je twee biertjes van 40 IBU hebt zou je verwachten dat ze beide even bitter smaken. Maar de bitterheid die je proeft heeft ook te maken met de zoetigheid en de hoeveelheid kruiden. Je kan de bitterheid die je proeft het beste bepalen door de IBU te delen door de Oorspronkelijke Graviteit (OG, maatstaf voor de fermenteerbare en onvergistbare substanties in wort (tussenproduct tijdens het brouwproces) voor de fermentatie). OG is in het engels Gravity Units, GU. Je krijgt dan een getal tussen de 0,0 en 1,0. Een bier met 0,1 is niet bitter en een bier met 1,0 is zeer bitter.

In onderstaande grafiek hebben we de Bitterness Units gedeeld door de Gravity Units. De getallen die we gebruiken zijn slechts een indicatie. De waardes van het bier kunnen er 0,2 van af zitten, dit komt doordat ieder bier net iets anders is. Zo heb je een stout met een BU:GU van 0,9 maar ook een stout met een BU:GU van 0,5. 

Bar grafiek BU:GU van verschillende bierstijlen

Op de bierflesjes staat bijna nooit de GU aangegeven, daarom wordt voor het gemak de onderstaande indeling gebruikt bij het bepalen hoe bitter een bier is. 

 

IBU en de bijhorende bitterheid

Hierboven hebben we aangegeven dat je bier kan brouwen tot wel 1000 IBU, maar we kunnen maar verschil merken tot 65 IBU. Dat is de reden dat in onderstaande tabel maar tot 45 en hoger gaat.

Bitterheid Beschrijving
5-20 IBU Weinig bitter
20-30 IBU Bitterig
30-45 IBU Bitter
45> Zeer Bitter